Experimenteren met afvalkarton

Bijgewerkt: feb 6

Ik ben begonnen aan een serie gouaches/vinylverf schilderingen op karton, geinspireerd op de Ex Libris etsen voor boeken, uit het begin van de vorige eeuw. Waarom?

Eigenlijk is het een beetje zo ontstaan omdat ik vanwege de 1,5 m regel twee avonden per week les moet geven. (de groepen zijn opgesplitst) Het schilderen met olieverf op die dagen wordt dan te zwaar om het te kunnen combineren.

Dit doe ik thuis aan de eettafel, feitelijk al het werk op papier maak ik thuis.

Ik voel dat er bij deze beschilderde kartons wat te halen valt, het geeft mij erg veel plezier bij het maken ervan en het wekt nieuwsgierigheid op.

Gouache geeft een makkelijke aansluiting met het tekenen en daarmee ook een makkelijkere cross over van verschillende domeinen.


Experimenteren met verschillende stukken verpakkingskarton. Probeer met de stukken, een spannende vorm te maken met behulp van een klodder houtlijm. Knip er eventueel stukken vanaf als het voor je gevoel nog niet helemaal lekker zit. Het proces is nu ingang gezet. Een simpel stukje afvalkarton begint al te sturen, in mijn geval, in symmetrie, het landschappelijke, geometrische abstracties en een link naar de Art Deco, Ex Libris etsen in boeken uit het begin van de vorige eeuw.

Als de vorm helemaal naar je zin is gemodelleerd, kun je het karton voorzien van een laagje Gesso en voorzichtig kun je al na gaan denken over de indeling en de sfeer, het soort karakter dat het kunstwerk moet krijgen.

Bij mij krijgt het iets religieus met respect voor de natuur, opgebouwd met beeldelementen, ontleend aan moderne abstracte schilderijen, streetart en Jugendstil achtige decoraties.

Het landschap in de ovaal is leeg en dat versterkt de mystiek en zo ben je over verschillende aspecten aan het nadenken tijdens de productie van het kunstwerk. Al die facetten moeten uiteindelijk feilloos met elkaar samenvloeien.

De lege ruimte eromheen, vraagt om uitbreiding maar misschien moet ik deze drang wel bewaren tot het volgende werk? Het nadenken over het nieuwe project is alweer ingang gezet.

Schildercursus Albert Zwaan, schilderles op een exclusieve kunstplek in Dordrecht
Synthese

Albert Zwaan, Gouache op karton 2, 2020, 29,5x56cm. Uitvergroten

Link naar, Karton 1


34 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven