Materieschilderij

Bijgewerkt op: 4 nov. 2020

Ieder goed geschilderd doek of paneel is in wezen een materieschilderij. Een schilderij waarin de verf de hoofdrolspeler niet is, mag je van mijn part geen schilderij noemen.

Het maakt dus niet uit wat' je schildert maar hoe je de verf neerzet. Dun, schraal, dik opgesmeerd, pasteus met varkenshaar of, een mooie combinatie van het eerder genoemde.

Ik zelf, heb altijd de hulp nodig van het thema stadslandschap (figuratie) om tot schilderkunstige handelingen te komen, die interessant zouden kunnen zijn.

Daarom moet je, als je niet weet wat je moet schilderen er nooit krampachtig over doen en je geblokkeerd voelen. Schilder je fles Dreft na of een mooie bloempot, blijf oefenen.

Langzaam maar zeker, wordt het duidelijker welk thema het meest bij je past.

Ervaren schilders weten inderdaad al heel goed weten welke thema's het meest bij hen passen die hen kunnen uitdagen of tot grote kans van slagen (tevredenheid) zouden kunnen leiden.

Ik ben figuratief en geen portrettenman. Via de figuratie kan ik tot abstracties komen maar zonder houvast van de dagelijkse werkelijkheid vind ik het lastig zoeken naar een interessant beeld of een gelaagdheid van technieken.

Ik vind het ook wel een leuk gegeven om de toeschouwer te kunnen laten zien, dat ik die dagelijkse werkelijkheid een beetje kan vervormen of het landschap eens van een knalgele lucht kan voorzien bijvoorbeeld.

Het thema landschap is het dus helemaal' voor mij als schilder. Een bloemetje wil ik soms ook nog wel schilderen maar het urbane landschap met mooie eenzame gebouwen of een aandoenlijk dijkhuisje bevattend, kunnen mij eindeloos blijven aanzetten, tot het vervaardigen van nieuwe doeken.


(schilderij op de foto: Joseph Noderer https://www.instagram.com/josephnoderer/ )


17 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven