Schilderen met Gouache

Bijgewerkt op: 4 nov. 2020

Hallo beste mensen, Hierbij, een tip en info over het schilderen met Gouache. "wat is het eigenlijk voor spul?" Voor kleine werkjes (tot 30x40cm) op papier en karton is de Talens Gouache een geweldig medium en van een betaalbare hoge kwaliteit.

Door de kalk die erin verwerkt is, krijgt de schildering een prachtige, fluwelen huid en het licht dat deze verf opwekt is ook bijna altijd goed. 2 zeer welkome cadeautjes dus.

Met het juiste penseel erbij (eentje waarmee je zowel dik als dun kunt schilderen) is het zeker de moeite waard om het eens uit te proberen.

Goedkoop setje Gouache

GOUACHE/PLAKKAATVERF; EEN DEKKENDE WATERVERF Gouache vergelijkt men vaak met aquarelverf. Hoewel er wel overeenkomsten zijn is het toch beslist een ander soort verf, met andere kenmerken. Aquarelverf bestaat voornamelijk uit kleurpigmenten en Arabische gom. Gouache/plakkaatverf heeft ook witte vulstoffen en/of dekkende pigmenten. Door de dekkracht kan met gouache/plakkaatverf meer pasteus worden geschilderd. De gouache/plakkaatverf is dekkend, waardoor u later nog correcties kunt maken. Met aquarelverf kan dit niet tot nauwelijks. Gouache wordt meestal alleen op papier gebruikt omdat hij daar goed op hecht. VERSCHIL GOUACHE EN PLAKKAATVERF Plakkaatverf is tegenwoordig bijna overeenkomstig met gouache, maar heeft grovere pigmenten en is vaak van een goedkopere kwaliteit. De termen plakkaatverf (bijvoorbeeld Talens Ecola) en gouache (bijvoorbeeld Winsor & Newton Designers gouache) worden dus gebruikt om het kwaliteitsverschil aan te duiden. Goede gouache kunt u herkennen aan het feit dat er geen dekkende witte verf is toegevoegd, maar goede kwaliteit dekkende pigmenten. In o.a. Duitsland en Engeland gebruikt men ook nog de term tempera; dit is een duurdere gouache (zoals bijvoorbeeld Lascaux tempera) voor de kunstenaar. Tempera heeft een emulgator als bindmiddel, zoals eiwit of eigeel.Gouache soorten bij, Van Beek Art Supplies

117 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven