Tekenen en Schilderen 1 Specialisme !

Bijgewerkt op: 6 feb. 2021


Je hebt de zelfstandige, snelle of uitgewerkte tekening, de notitie en de opzettekening ter voorbereiding van je schilderij.

Kortom, schilderen kan niet bestaan zonder de tekenvaardigheid op peil te hebben (en te blijven ontwikkelen)

Met een vluchtige krabbel leg je heel snel een idee vast, waar je later misschien mee aan de slag gaat op het schildersdoek.

In tegenstelling tot het vastleggen per smartphone, stuurt de tekening het doek meer, in de autonome richting. De tekening is tevens al gefilterd van overbodige details.

Daarnaast is het tekenen gewoon ook nuttig in het trainen van vormen, die je in je latere schildershandelingen sneller laat beslissen, waardoor het schilderproces altijd de juiste vaart heeft. Minder twijfel en snelle keuzes maken tijdens het proces zijn essentieel voor de geloofwaardigheid van, en het doen slagen van het schilderij. Door snelle, moedige beslissingen, zit het doek bijna altijd goed in elkaar. Een handeling die niet goed uitpakt, los je weer op met een nieuwe. Is de compositie of de kleurbalans uit evenwicht door de nieuwe handeling, dan zorg je ervoor dat het weer in balans komt en daarbij spaar je niets als dat nodig is.

Je moet simpelweg in staat zijn telkens weer een schilderkunstige handeling toe te passen dat van goede kwaliteit is.

Daarom is tekenen zo belangrijk, het bevordert je ontwikkeling als schilder. Tekenen,

is ook gewoon heerlijk om mee bezig te zijn en je kunt ook gewoon genieten van een mooie tekening, van het mooie lijnenspel, krachtige, spontaan in 1x getrokken lijnen. Harde lijnen in combinatie met zachte lijnen, op een stuk papier in de juiste toon en van een mooie structuur.

Probeer er wekelijks mee bezig te zijn, al is het tijdens het computeren of telefoneren.

Op de foto hierboven, een prachtige schets van Marian, getekend met ballpen. Het is een herinnering aan een beeld, aan het Zwijndrechtse veer, dat ze later heeft proberen te duiden. Het is een mooie, dromerige interpretatie geworden van de werkelijkheid, een beeld dat uitnodigt om geschilderd te worden !
23 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven